Târgu Frumos, pe cale să devină un punct de reper pe harta turistică a României
Duminică, 3 noiembrie, conferința „Abordări Inovatoare în Conservarea Patrimoniului Cultural” de la Casa Muzeelor din Iași a adus laolaltă un public divers, dornic să descopere noi modalități de explorare a istoriei și patrimoniului cultural.
Evenimentul, organizat în cadrul proiectului JEMOM 1.0, a debutat cu prezentarea metodologiei muzeelor alternative, alături de rezultatele semnificative obținute până acum. Proiectul a contribuit la crearea a două instalații creative și interactive, care au combinat tehnici artistice și metode non-formale pentru a stimula creativitatea și implicarea civică: Giant Dolls House și Memorial în Construcție. Acestea au fost dezvoltate de 26 de tineri artiști din 14 țări, pentru a motiva comunitatea să își exprime ideile și să se implice activ în conservarea Cimitirului Evreiesc din Târgu Frumos. Până în prezent, peste 360 de copii și tineri, cu vârste între 13 și 30 de ani, inclusiv 10% cu deficiențe de vedere, au participat la cele două instalații creative organizate în Târgu Frumos și în comunitățile învecinate.
Istoricii Adrian Mihai Cioflâncă și Dorin Dobrincu, au dezvăluit detalii mai puțin cunoscute despre istoria comunității și patrimoniului evreiești din Târgu Frumos, încurajând publicul să reflecteze asupra rolului memoriei colective.
Conferința a inclus prezentarea propunerilor din cadrul Concursului de Arhitectură și Design pentru Muzeul Memorial Evreiesc în aer liber din Târgu Frumos. Cunoscutul artist român de origine evreiască Belu-Simion Făinaru și-a prezentat propunerea de design și arhitectură pentru a onora memoria victimelor trenului morții din Iași, înhumate la Târgu Frumos, într-un video-call. În eventualitatea implementării ulterioare a proiectul său, orașul Târgu Frumos ar căpăta argumente să devină un punct important pentru anumite categorii de turiști culturali.
Alte trei propuneri de design și arhitectură au fost prezentate de artiști și arhitecți din Egipt, Letonia și Siria, fiecare oferind perspective unice și soluții de reamenajare creativă pentru Cimitirul Evreiesc din Târgu Frumos, inclusiv noi forme de conștientizare și integrare a istoriei evreiești locale.
În completarea conferinței, a fost lansat și un site web interactiv, jemom.supertineri.org, care oferă informații despre proiect și spațiu pentru idei și colaborare.
Vizitatorii expoziției „Memorial în Construcție” și-au exprimat încântarea față de abordările creative prin care istoria a fost reînviată în ochii publicului. Momentele de teatru și muzică, lucrările de artă vizuală și experiențele de realitate virtuală s-au dovedit a avea efectul scontat, oferind o experiență care a explorat istoria într-o manieră profundă și personală.
Proiectul JEMOM 1.0, cofinanțat de AFCN, și-a propus să creeze un muzeu digital dedicat memoriei evreiești din Târgu Frumos și comemorării victimelor Pogromului de la Iași. Asociația Super Tineri ASIRYS va continua să organizeze astfel de inițiative, cu scopul de a transforma Cimitirul Evreiesc din Târgu Frumos într-un spațiu muzeal în aer liber, dedicat istoriei locale evreiești, programat să se finalizeze în 2028, prin recunoașterea oficială ca monument istoric. Conferința a reprezentat nu doar un pas important în direcția reabilitării patrimoniului, ci și un apel la solidaritate și implicare pentru toți cei care doresc să contribuie la protejarea istoriei culturale a regiunii.
Disclaimer: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Post a Comment