JEMOM: Concurs dedicat tinerilor artiști

Începând cu data de 9 octombrie, de Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, vă invităm să participați la concursul de artă JEMOM 1.0, unde tema centrală este Pogromul de la Iași. Acest concurs este o invitație de a aduce un onagiu și de a comemora prin artă, victimele „Trenului Morții” din Târgu Frumos.

Sub deviza „Artă pentru Comemorare, să aducem Lumină!”, vă provocăm să transpuneți în arta voastră gândurile și emoțiile legate de acest episod întunecat al istoriei. 

𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭ul „𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐄𝐯𝐫𝐞𝐢𝐞𝐬𝐜 𝐝𝐢𝐧 𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐮 𝐅𝐫𝐮𝐦𝐨𝐬 - 𝐉𝐄𝐌𝐎𝐌 𝟏.𝟎” își propune să creeze un Muzeu Memorial Evreiesc în mediul digital pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al evreilor din Târgu Frumos, oferind un spațiu alternativ de comemorare și de învățare despre istoria comunității evreiești din această comunitate, inclusiv despre evenimentele tragice legate de trenurile morții.

În cimitirul evreiesc din Târgu Frumos se află și o imensă groapă comuna (25 m lungime, 2,5 m lățime si 2,5 m adâncime), săpată pentru îngroparea cadavrelor descărcate la Târgu Frumos din „primul tren al morții". Groapa comună este marcată de un monument comemorativ, cu o inscripție în limbile română și ebraică: „În memoria celor 640 de evrei îngropați aici victime ale barbariei fasciste uciși în «trenul morții» în zilele 29-30 iunie și 1 iulie 1941. Să nu uităm crimele fascismului!".

În prezent cimitirul este invadat de arbuști sălbatici și vegetație puternică. Mai multe detalii despre proiect găsiți pe siteul proiectului: https://jemom.supertineri.org/

Primele șase lucrări selectate vor primi șansa de a participa într-un proiect artistic Erasmus+ desfășurat în Grecia, unde veți avea ocazia să colaborați cu alți tineri creativi din toată Europa. 

Detalii:

  • Este deschis tuturor tinerilor artiști, elevi sau studenți la arte, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani.
  • Tema trebuie să fie legată de Holocaust, concentrându-se în mod special pe „Trenul Morții” care a plecat din Iași și a trecut prin Târgu Frumos.
  • Se acceptă orice format artistic (grafică, pictură, fotografie, video, etc.), iar lucrările trebuie trimise în format digital (PDF, PNG, MP4) la adresa: office@supertineri.org. Recomandăm să trimiteți link (wetransfer, drive etc.). 
  • Vă rugăm să includeți în e-mail numele vostru, vârsta, titlul lucrării, o scurtă descriere a voastră și a lucrării și, dacă este cazul, numele instituției de învățământ din care faceți parte.
  • Concursul începe pe 9 octombrie 2024, iar termenul limită pentru înscrieri este 19 octombrie 2024.

Procesul de selecție:

 Jurizarea va fi realizată printr-un sistem combinat:

  - 50% vot public online

  - 50% vot din partea unui juriu format din 14 artiști internaționali.

Rezultatele vor fi anunțate pe 23 octombrie, vor fi selectate șase lucrări, iar câștigătorii vor fi contactați prin e-mail pentru a coordona participarea la proiectul din Grecia. De asemenea, toți cei șase participanți clasați pe primele șase locuri, vor fi invitați să-și prezinte lucrările la expoziția Arts Lab 6.0, dedicată proiectului JEMOM 1.0. 

Pentru întrebări sau informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați la office@supertineri.org.

Niciun comentariu