• Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post

Invitație la conferința „Abordări Inovatoare în Conservarea Patrimoniului Cultural''

Duminică, de la ora 11:00, vă invităm la Casa Muzeelor din Iași, la conferința ''Abordări Inovatoare în Conservarea Patrimoniului Cultural'', organizată în cadrul proiectului JEMOM 1.0, o inițiativă inedită de salvare a patrimoniului cultural din Târgu Frumos.

Evenimentul aduce în prim-plan o metodologie educațională, care implică metode creative și non-formale, dezvoltată de Asociația Super Tineri ASIRYS de-a lungul celor peste 15 ani de experiență în proiecte locale și europene. 

Istoricii Adrian Mihai Cioflâncă și Dorin Dobrincu vor oferi perspective asupra culiselor cercetării istorice și vor prezenta date importante despre patrimoniul evreiesc din Târgu Frumos. 

Patru propuneri de design și arhitectură pentru Cimitirul Evreiesc din Târgu Frumos vor invita participanții să reflecteze asupra trecutului și tragediei Holocaustului. Un invitat special este artistul Belu-Simion Făinaru, care va avea o intervenție despre memorialul creat pentru a onora memoria celor 640 de victime ale trenului morții din Iași, înhumate în Târgu Frumos. 

În cadrul expoziției ''Memorial în Construcție'', vizitatorii vor avea oportunitatea de a interacționa cu 14 artiști din zece țări, care vor prezenta o varietate de lucrări artistice precum picturi, experiențe de realitate virtuală, lucrări din ceramică, videoclipuri, animații și altele, într-o instalație interactivă. 

Târgu Frumos este menționat în documente vechi ca un mic târg evreiesc". În prezent, ultima moștenire a acestei legături este un cimitir abandonat. Starea cimitirului este deplorabilă, fiind subestimată importanța acestui loc ca resursă culturală și istorică valoroasă, dar, mai ales, ca spațiu de comemorare a victimelor evenimentelor tragice din 1941. 

Grație unei finanțări AFCN, proiectul a înregistrat progrese mari în ultimele luni. Cei 26 de artiști și voluntari implicați au reușit să aducă povestea Pogromului de la Iași și a Cimitirului Evreiesc din Târgu Frumos în atenția a peste 360 de copii și tineri, inclusiv 10% dintre aceștia cu dizabilități de vedere.

Participarea la acest eveniment nu este doar o ocazie de învățare, ci și o modalitate de a sprijini un proiect dedicat păstrării memoriei și reconectării comunității la patrimoniul său istoric. 

Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate. Vă invităm să vă înscrieți în avans pentru a vă rezerva locul, prin completarea formularului: https://forms.gle/VryA8pyyz2TxbC5r9.

Program

11:00 - 11:15 - Bun venit & Introducere
11:15 - 12:00 - Perspective din arhive și surse istorice - prezentări susținute de istoricii Adrian Mihai Cioflâncă și Dorin Dobrincu
12:00 - 12:30 - Prezentări ale concursului de arhitectură & design
12:30 - 14:00 - Pauză de prânz & networking
14:00 - 15:00 - Acțiuni concrete, instrumente și rezultate pentru dezvoltarea unui muzeu alternativ: JEMOM Târgu Frumos
15:00 - 16:30 - Expoziție interactivă facilitată de 14 artiști internaționali
16:30 - 17:00 - Încheierea evenimentului & networking

Disclaimer: JEMOM 1.0 este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Niciun comentariu