Erasmus + CultoEngage: Metodologia muzeelor experiențiale - Zilele 3 & 4
În vara trecută, am organizat la Castelul Miclăușeni cursul de formare Cultural Tools for Engagement sau CulToEngage!
Cu peste 41 de lucrători de tineret entuziaști și voluntari dedicați, din 11 țări, reprezentând 16 organizații, acest curs intensiv de opt zile a contribuit la dezvoltarea unor conexiuni puternice și la promovarea metodei muzeelor experiențiale/alternative - un rezultat al muncii noastre de 14 ani în lucrul cu tinerii.
Modelul Experiențial al învățării sau Teoria lui Kolb ne spune că procesul învățării are patru etape interconectate:
1️⃣ Experiența concretă: trăim o experiență reală sau participăm la activități practice.
2️⃣ Observarea reflexivă: reflectăm asupra experienței, analizăm reacțiile și facem observații.
3️⃣ Conceptualizarea abstractă: identificăm concepte și teorii care se aplică la experiența noastră.
4️⃣ Experimentarea activă: punem în practică cunoștințele dobândite.
Un muzeu alternativ - metoda prezentată lucrătorilor de tineret la cursul Erasmus+: CulToEngage, integrează modelul experiențial de învățare într-un mod creativ și flexibil, abordând teme din patrimoniul cultural local pentru a stimula participarea activă a publicului.
După două zile introductive în care am testat metoda muzeelor alternative, următoarele două zile au fost dedicate creării propriilor muzee experiențiale despre folclor, Castelul Miclăușeni, comunitatea rromă și cimitirul evreiesc din Târgu Frumos.
A fost o provocare! 41 de lucrători de tineret din 11 țări și 16 organizații, presați de timp, au creat patru experiențe de învățare despre patrimoniul cultural local pentru 150 de copii din patru sate ale județului Iași.
Grupurile de lucru formate prin licitație de cunoștințe, abilități și experiențe, au menționat în sesiunile de debriefing că nu au informații suficiente despre patrimoniul local, că sunt subiecte sensibile, că a lucra în echipe multiculturale nu e simplu, sunt mult prea diferiți. Cu toate acestea, aceste momente, când grupurile se confruntă cu limite, iar discuțiile conduc la soluții, ce reușesc să-i țină închegați, activi, oferă o valoare incontestabilă experienței de învățare.
Dar mai multe detalii în zilele următoare! Până atunci, să ne amintim de cea mai frumoasă seară românească datorită Asociației Ciurbeștenii și echipei noastre de voluntari. 🌙🇷🇴
CultoEngage a fost un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul programului Erasmus+RO.
Albumul foto complet poate fi accesat AICI.
Post a Comment