Comunități Școlare în Sinergie: Schimbare de paradigmă în educație
Ultima întâlnire a proiectului "Comunități școlare în sinergie", coordonat de Liceul Special "Moldova" Târgu Frumos, a adus împreună trei invitate care au povestit despre modul în care au reușit să creeze schimbările dorite în școli.
Varvara Sîngiorzan, director la Liceul Solomon Haliță din Sângiorz Băi, ne-a povestit cum a creat o comunitate unită în jurul școlii. Liceul oferă cursuri de limba chineză, iar elevii care au note bune îi ajută pe cei care au obținut rezultate mai slabe. Copiilor le place să facă voluntariat, să participe, iar școala le oferă cadrul potrivit, care nu se rezumă la a executa ordinele ca roboții, ci la a simți că au o contribuție reală.
Scriitoarea Carmen Neagu este o profesoară care vorbește deschis despre greșeli, ba chiar a scris și-o carte numită ''Tezaur de greșeli''. ''Să nu știi despre emoțiile tale, dar să pretinzi că le înțelegi pe ale elevilor!''. Așa s-a înscris la facultatea de psihologie, cu speranța de a se conecta și a-și ''salva'' elevii. Ne-a împărtășit metafora celor doi munți, un concept propus de David Brooks. Urci primul munte, obții realizări personale, profesionale, succes, dar te simți epuizat și nefericit. Te răzvrătești împotriva ego-ului, și începi să urci al doilea munte, învățând să dai sens vieții tale, relațiilor și comunității.
Directoarea Ingrid Dan ne-a spus povestea școlii din Ibănești. I-au trebuit câțiva ani până să înțeleagă că fiecare copil e bun la ceva. Dacă un elev nu știe matematică sau română, e sigur bun la altceva, ce trebuie descoperit și susținut. Așa a dezvoltat numeroase programe în cadrul școlii, unul de succes vizează ca fiecare elev să-și petreacă o zi cu un adult al cărei meserie și-o dorește. 👨⚕️👩💼👨🔬👨🏭 Dacă vrea să fie doctor, petrece o zi la cabinetul medical, dacă vrea să fie director, îl însoțește o zi în cancelarie, în birou sau la clasă. În urma experienței, unii elevi și-au schimbat opțiunea profesională, alții din contră, au devenit mai motivați.
Cum au reușit cele trei invitate să producă schimbările dorite în școală? Fie că au ținut cont de starea de bine - ''am vrut să merg la școală cu plăcere'', și au acționat, fie printr-o călătorie împreună cu toți colegii ori prin formare continuă, au integrat în sine ideea că un elev înseamnă mai mult decât nota de la bac.
Printre prezentări, mai mulți tineri artiști îndrumați de Gisela Petrila, ne-au expus la momente artistice emoționante.
Vă încurajăm să participați și la celelalte două întâlniri, cu alți invitați, pe 6 și 27 mai.
Post a Comment