Comunități Școlare în Sinergie: Despre coaching și mentalitate deschisă în educație
Sâmbătă am fost gazda celui de-al doilea eveniment marca Comunități Școlare în Sinergie organizat de Liceul Special ”Moldova” Târgu Frumos, la ACT House, centrul nostru de tineret. Am avut invitate deosebite, Irina Kuhlmann și Denisa Dăscălescu, care ne-au introdus în lumea coachingului și a mentalității deschise.
În cuvinte simple, coachingul este arta de a pune întrebări cu sens, care stimulează dezvoltarea tinerilor și a celor cu care interacționăm. Ca să pui întrebările potrivite e important să exersezi conexiunea profundă cu interlocutorul. Profunzimea o poți dobândi prin atenția pe care o acorzi gândurilor și emoțiilor tale. Ce-ți spui? Cum rămâi prezent? Cum reacționezi când primești feedback negativ? Cum asculți?
Apoi am experimentat o mostră din programul de formare ''Mentalitate Deschisă în Educație'', implementat în România de SuperTeach, după metodologii dezvoltate de Institutul #Arbinger. În cadrul prezentării, fiecare dintre noi a împărtășit o valoare și o provocare din viața noastră, primind în schimb un mini-manual pe care l-am folosit la final pentru a reflecta asupra modului în care putem să ne modelăm o mentalitate deschisă.
Mentalitatea deschisă începe cu a vedea măreția din fiecare om. Ceilalți contează la fel de mult. Am tot atâtea șanse să învăț de la un copil, câte șanse are el să învețe de la mine. Am o mentalitate închisă atunci când mă concentrez doar pe rezultatele mele și nu pe rezultatele noastre.
E timpul să observăm și să verbalizăm mai des, calitățile, talentele și binele din elevii, tinerii și oamenii cu care petrecem timp!
Pe parcursul sesiunilor, elevii Liceului Special Moldova, îndrumați de prof. Gisela Petrila, ne-au încântat cu momente artistice speciale.
A fost o zi deosebit de folositoare. Vă încurajăm să participați și la celelalte trei întâlniri, cu alți invitați, pe 22 aprilie, 6 mai și 27 mai.
Post a Comment