Târgu Frumos, orașul muzeelor experiențiale
Pe 6 februarie 2022, s-a deschis în Târgu Frumos primul muzeu experiențial destinat promovării și cunoașterii patrimoniului cultural reprezentat de civilizația Cucuteni. Proiectul este creat de tinerii de la Asociația SUPER TINERI - ASIRYS, în cadrul unui proiect finanțat de Corpul European de Solidaritate, al Uniunii Europene.
La vernisaj au participat peste 40 de persoane din Iași, Suceava și Piatra Neamț, care timp de 4 ore și-au dezvoltat creativitatea și cunoștințele printr-un program de educație experiențială, menit să le stimuleze interesul pentru cultura Cucuteni.
Prima expoziție a Muzeului Experiențial Cucuteni Alternativ a inclus lucrările a 5 artiști: Demet Durdu (Turcia) - ceramistă, Krista Lipska (Letonia) - make-up & body artist, Kubra Akarsu (Turcia) - arhitect, Gheorghe Ciobanu (România) - pictor naiv și Leire Saenz Quevedo (Țara Bascilor) - artist vizual. Pe lângă expunerea produselor artistice, artiștii și-au asumat roluri ce ar fi putut exista în comunitatea cucuteniană (vraci, ceramist, pictor, constructor și inventator) și au facilitat activități de educație non-formală, stimulând spiritul artistic al invitaților într-un mod interactiv. Astfel participanții au fost împărțiți la sosire în triburi de câte 7 membri, fiecare membru de trib trebuind să-și aleagă un nume inspirat de natură sau de o caracteristică personală. Au urmat 12 activități, precum:
- pictarea de către Vraciul Krista a simbolului tribului, ales de către participanți din Dicționarul lui Palmarchuk și Andriyevskyi cuprizând simboluri cucuteniene figurative sau abstracte;
- pictarea unor mandale cucuteniene și compunerea de cântece tribale alături de Inventatoarea Cucuteni, Leire;
- sub îndrumarea Kubrei (Constructorul) participanții au aflat informații despre tehnicile de construire folosite de civilizația Cucuteni și au realizat o simulare a reconstruirii unui sat cucutenian, după ce acesta a fost ars, într-un ritual specific civilizației;
- în studioul de ceramică, Demet - Ceramista i-a învățat pe vizitatori să creeze un talisman inspirat din tezaurul cucutenian de la Isaiia;
- pictorul renumit al satului, Gheorghe Ciobanu, a introdus publicul în arta naivă, iar sub îndrumarea artistului, au creat o lume cucuteniană;
- la finalul celor 12 provocări, toți vizitatorii au obținut certificate de cetățenie cucuteniană, eliberate de Ambasada Cucuteni Alternativ din Târgu Frumos.
Muzeul Cucuteni Alternativ este mobil, inovativ, recurent, oferind
publicului șansa de a experimenta abordări artistice variate. Asociația speră să coopereze cu muzeele ori alte instituții interesate de promovarea patrimoniului cultural, din regiune, dar și la nivel național și internațional.
Prima expoziție a Muzeului a implicat 5 artiști, iar în următorii 7 ani, ca în poveștile Șeherezadei, Cucuteni Alternativ își propune să implice încă 995 de artiști locali, naționali și internaționali.
Ceea ce nu pot răspunde (încă) istoricii și arheologii despre Cultura Cucuteni, își pot imagina artiștii. Cucuteni Alternativ este un muzeu altfel, un experiment care propune artiștilor un context diferit de cel al unei galerii sau al unui spațiu de expunere clasic. Astfel imaginația, creativitatea și talentul sunt aduse într-un centru educațional, care prin stimularea simțurilor, metode non-formale, expuneri clasice și/sau neconveționale, provoacă publicul să dea mai multă culoare și valoare patrimoniului cultural local reprezentat de cultura Cucuteni.
Siteul proiectului este: cucuteni.supertineri.org, iar în urma expoziției a fost creată o broșură în limba engleză.
Pe lângă proiectul Cucuteni Alternativ, SUPER TINERI își propune să dezvolte alte 3 muzee experiențiale: Muzeul Experiențial al Culturii Rrome, Muzeul Memorial Evreiesc în aer liber și Muzeul Experiențial Folcloristica. Proiectele vor fi dezvoltate cu ajutorul voluntarilor locali și internaționali, asociația fiind deschisă la parteneriate cu sponsori, autorități și oameni care își doresc să se alăture inițiativelor creative și educaționale de promovare a patrimoniului cultural local.
Post a Comment