Inteligenţele multiple sau de ce m-aş întoarce la şcoală?
De ce m-aş întoarce la şcoală? Asta e întrebarea pe care mi-am pus-o şi eu cu câteva zile în urmă când Nikolia, un voluntar din Grecia, venit în Târgu Frumos printr-un proiect EVS, m-a rugat să o ajut cu un program în cadrul liceului Petru Rareş, numit "Programul de dezvoltare a inteligenţelor multiple", care a presupus ca timp de două ore pe zi, să interacţionăm cu 15-20 de elevi şi să le explicăm prin metode non-formale, conceptul inteligenţelor multiple.
La început am vrut să refuz, gândindu-mă ca şi voi, că am aşteptat doisprezece ani să termin liceul iar acum nu ar trebui să mă întorc acolo de bună voie. Până la urmă am acceptat fiindcă am mai lucrat şi în alte ocazii cu Nikolia şi am făcut-o bine, dar şi fiindcă nu am vrut să o las să se lupte singură cu traducerea engleză-română.
Prima zi a început cu o uimire plăcută din partea elevilor şi profesorilor, majoritatea neştiind de ce sunt doi străini în şcoală, dar şi din partea noastră văzând un număr mare de elevi la o activitate despre care nu ştiau mai nimic. Am făcut o prezentare despre cine suntem, de unde venim şi de ce am ales şcoala lor, i-am rugat şi pe ei să ne spună câteva lucruri despre ei iar mai apoi am început să vorbim despre prima inteligenţă:
Inteligenţa lingvistică
Le-am explicat că inteligenţa lingvistică înseamnă a gândi în cuvinte, sensibilitatea pentru înţelesul şi ordinea cuvintelor şi capacitatea de a învăţa uşor o limbă străină.
Prima activitate a fost prezentarea alfabetului grec pe care elevii au trebuit să-l noteze ca mai apoi să-şi scrie propriile nume în greacă. A urmat un energizer şi am continuat prin citirea unei poveşti scurte în limba greacă, de către Nikolia, din care au trebuit să extragă cuvintele pe care le recunosc; după care am căutat câteva cuvinte comune în română şi greacă.
După aceste două ore în care m-am simţit neaşteptat de bine şi mi-am spus că o să vin cu plăcere în fiecare zi, lucrul care mi-a plăcut chiar şi mai mult, a fost că pe parcursul celor două ore toată lumea a fost degajată şi zâmbitoare şi câţiva dintre tinerii participanţi chiar ne-au spus că aşteaptă cu nerăbdare zilele următoare.
Inteligenţa Spaţială
A doua zi a început cu o prezenţă chiar mai mare dat fiind faptul că participanţii le-au vorbit colegilor despre cei doi voluntari, în special despre Nikolia din Grecia, care vrea să se împrietenească cu toată lumea, venită să le explice un concept captivant, dar cam ciudat.
Prima activitate a fost o metodă bine cunoscută, şi anume împărţirea participanţilor în grupuri de doi şi desenarea chipului persoanei din faţă, fără a se uita pe hârtie.
După un energizer bine meritat, am început a doua activitate a zilei şi anume crearea unor mici suveniruri pentru doi invitaţi - lideri de tineret norvegieni, moment în care am fost uimit de creativitatea participanţilor.
Ultimul lucru pe care l-am făcut, a fost crearea unui cub din hârtie pe care au trebuit să-şi scrie numele în greacă, inteligenţa din ziua precedentă, dar şi un cuvânt care să exprime cum s-au simţit în fiecare zi.
Inteligenţa kinestezică
Ziua cu numărul trei am dedicat-o mişcării, prima activitate fiind desenarea propriului corp şi notarea procentului utilizării fiecărei părţi a corpului cât şi o discuţie deschisă despre ce sporturi practică participanţii şi ce sporturi ar dori să practice pe viitor.
Pentru a-i ajuta să iasă din zona de confort, am făcut un energizer numit "Salată de fructe", unde toată lumea trebuie să-şi schimbe locurile în aşa fel încât fiecare dintre ei să stea lângă o persoană pe care nu o cunoaşte prea bine.
A doua activitate a fost învăţarea a două dansuri, unul polonez şi unul grec. S-a văzut pe faţa tuturor că asta e ziua lor preferată şi încet, încet am putut observa cum participanţii scapă de timiditatea şi se simt în largul lor.
Inteligenţa Muzicală
După cum îi spune şi numele, am făcut activităţi legate de muzică, prima fiind identificarea a cât mai multe instrumente dintr-un cântec, apoi scrierea a trei cuvinte de persoană, pe care le-am amestecat şi le-am înapoiat elevilor, ei fiind rugaţi să creeze trei-patru versuri cu cuvintele respective dar şi sunete, folosindu-se de obiecte uzuale găsite prin cameră.
A doua activitate a fost împărţirea în grupuri de doi, unul dintre ei fiind legat la ochi şi încercând să urmeze semnalele sonore ale partenerului în curtea liceului.
Inteligenţa Interpersonală
Pentru elevii noştri, ziua cu numărul cinci a început cu alţi doi străini, şi anume Martha şi Jamal, lideri de tineret din Norvegia, care au venit în România să pregătească un proiect de voluntariat în parteneriat cu noi.
După ce am făcut cunoştinţă, am făcut ceva joculeţe pentru a scăpa de timiditate, iar apoi am continuat cu o metodă foarte bună prin care elevii au interacţionat şi anume "Teatru în imagini", unde am ales subiectul bullying-ului. Cinci elevi au încercat să reproducă o imagine cât mai clară a ceea ce înseamnă fenomenul bullying-ului, i-am rugat să "îngheţe" într-un tablou expresiv pe care cei din public au trebuit să-l modifice în aşa fel încât, la sfârşit, imaginea să se schimbe, problema să fie soluţionată.
Inteligenţa Spirituală
Inteligenţei spirituale i-a fost atribuită o zi specială, duminică, aniversarea de zece ani a asociaţiei când am putut observa cu adevărat că munca noastră a dat roade, câţiva elevi au venit din timpul lor liber pentru a continua procesul de dezvoltare personală. Am vorbit mai pe larg despre ce înseamnă voluntariatul şi cum te ajută să te dezvolţi spiritual.
Prima activitate a fost descoperirea întrebărilor sau dilemelor din interiorul nostru, la care nu avem un răspuns şi dezbaterea lor. Am fost încă o dată uimiţi de profunzimea întrebărilor pe care le-am auzit.
A doua activitate a fost găsirea a zece întrebări pe care participanţii au trebuit să le adreseze voluntarilor cu experienţă.
Inteligenţa intrapersonală
Prima activitate din ziua cu numărul şapte a fost scrierea unei frici şi a unui erou din copilărie, ca mai apoi fiecare dintre elevi să meargă prin cameră şi să descopere ceea ce au scris ceilalţi fără a folosi cuvinte.
A doua activitate a fost ascultarea unei poveşti pe care participanţii au trebuit s-o recreeze pe hârtie folosind doar simboluri şi linii, hârtiile au fost amestecate şi apoi înapoiate elevilor pentru a încerca să reproducă ceea ce văd pe hârtie şi a încerca să identifice cine a scris povestea. Această activitate a fost pe placul tuturor şi ne-am gândit să continuăm după aceleaşi reguli cu o poveste personală.
Inteligenţa naturalistă
Prima activitate a penultimei inteligenţe abordate, a fost o discuţie deschisă despre supravieţuirea în natură, cum am făcut-o noi şi cum cred că s-ar descurca ei.
După un energizer, am continuat cu a doua activitate, un colaj şi o prezentare în echipe, despre cum ar putea ei transforma şcoala într-o instituţie ecologică şi oraşul într-o comunitate ecologică, fiind definită o activitate de curăţare a oraşului de gunoaie.
Inteligenţa logică
Ultima inteligenţă a programului a fost întâmpinată cu puţin scepticism de către elevi, crezând că vom face o oră de matematică, dar sprea uimirea lor am început cu zece întrebări amuzante de logică pentru a se relaxa, urmat de un joculeţ în care i-am rugat să facă un cerc din doisprezece scaune, câte unul pentru fiecare elev, să le încline pe picioarele din faţă şi să le pună în echilibru fără a se folosi de alte obiecte din cameră.
A doua activitate a implicat împărţirea în două echipe şi crearea unei idei de afacere socială, folosind inteligenţele pe care le-au învăţat şi talentele pe care le deţine fiecare dintre ei, pentru a produce venituri prin care să amenajeze un parc în cadrul şcolii.
După nouă zile obositoare, dar plăcute, vă pot spune că meseria de profesor nu e uşoară, dar cu abordarea corectă te poţi distra şi învăţa în acelaşi timp şi chiar poţi avea o sală liniştită, contrar părerilor generale că tinerii de azi nu îşi respectă profesorii şi fac gălăgie.
Cu fiecare zi am simţit că mă apropii mai mult de elevi, am observat cum timiditatea şi temerile au dispărut şi cum au început să ne considere mai mult prieteni şi mai puţin profesori.
Având în minte prima zi de activităţi, după o analiză a tot ce am făcut, pot să spun că sunt fericit că am reuşit să facem o mică schimbare în viaţa a mai bine de 15 tineri şi am reuşit să-i învăţăm câteva lucruri care cu siguranţă o să-i ajute pe viitor.
Şi eu, dar şi Nikolia, sperăm să mai putem lucra cu aceşti minunaţi elevi şi poate, să-i ajutăm şi mai mult în ceea ce au nevoie.
Scris de Florin Păduraru
În perioada 25 februarie - 6 martie 2019, am desfăşurat în cadrul Liceul Tehnologic "Petru Rareş", un program pilot de dezvoltare a inteligenţelor multiple prin metode de educaţie nonformală, în rândul elevilor instituţiei. Programul s-a desfăşurat în limba engleză şi s-a adresat unui grup de 15 elevi ai liceului. În fiecare zi, în intervalul 12:00 - 14:00, în sala Bibliotecii, a fost abordată o inteligenţă, tinerii având oportunitatea să-şi dezvolte abilităţi, cunoştinţe şi atitudini utile în procesul de dezvoltare personală.
Programul de dezvoltare a inteligenţelor multiple prin metode non-formale este un rezultat al proiectului Erasmus+ KA2 "Sharing Our Treasures for a Better Future", coordonat de Şcoala Varlaam Mitropolitul, în parteneriat cu instituţii şi organizaţii din 7 ţări.
Printre facilitatorii activităţilor, s-au numărat lucrători de tineret şi voluntari din Grecia şi Norvegia, prezenţi în Târgu Frumos prin diverse programe co-finanţate prin programul Erasmus+, al Uniunii Europene.
La început am vrut să refuz, gândindu-mă ca şi voi, că am aşteptat doisprezece ani să termin liceul iar acum nu ar trebui să mă întorc acolo de bună voie. Până la urmă am acceptat fiindcă am mai lucrat şi în alte ocazii cu Nikolia şi am făcut-o bine, dar şi fiindcă nu am vrut să o las să se lupte singură cu traducerea engleză-română.
Prima zi a început cu o uimire plăcută din partea elevilor şi profesorilor, majoritatea neştiind de ce sunt doi străini în şcoală, dar şi din partea noastră văzând un număr mare de elevi la o activitate despre care nu ştiau mai nimic. Am făcut o prezentare despre cine suntem, de unde venim şi de ce am ales şcoala lor, i-am rugat şi pe ei să ne spună câteva lucruri despre ei iar mai apoi am început să vorbim despre prima inteligenţă:
Inteligenţa lingvistică
Le-am explicat că inteligenţa lingvistică înseamnă a gândi în cuvinte, sensibilitatea pentru înţelesul şi ordinea cuvintelor şi capacitatea de a învăţa uşor o limbă străină.
Prima activitate a fost prezentarea alfabetului grec pe care elevii au trebuit să-l noteze ca mai apoi să-şi scrie propriile nume în greacă. A urmat un energizer şi am continuat prin citirea unei poveşti scurte în limba greacă, de către Nikolia, din care au trebuit să extragă cuvintele pe care le recunosc; după care am căutat câteva cuvinte comune în română şi greacă.
După aceste două ore în care m-am simţit neaşteptat de bine şi mi-am spus că o să vin cu plăcere în fiecare zi, lucrul care mi-a plăcut chiar şi mai mult, a fost că pe parcursul celor două ore toată lumea a fost degajată şi zâmbitoare şi câţiva dintre tinerii participanţi chiar ne-au spus că aşteaptă cu nerăbdare zilele următoare.
Inteligenţa Spaţială
A doua zi a început cu o prezenţă chiar mai mare dat fiind faptul că participanţii le-au vorbit colegilor despre cei doi voluntari, în special despre Nikolia din Grecia, care vrea să se împrietenească cu toată lumea, venită să le explice un concept captivant, dar cam ciudat.
Prima activitate a fost o metodă bine cunoscută, şi anume împărţirea participanţilor în grupuri de doi şi desenarea chipului persoanei din faţă, fără a se uita pe hârtie.
După un energizer bine meritat, am început a doua activitate a zilei şi anume crearea unor mici suveniruri pentru doi invitaţi - lideri de tineret norvegieni, moment în care am fost uimit de creativitatea participanţilor.
Ultimul lucru pe care l-am făcut, a fost crearea unui cub din hârtie pe care au trebuit să-şi scrie numele în greacă, inteligenţa din ziua precedentă, dar şi un cuvânt care să exprime cum s-au simţit în fiecare zi.
Inteligenţa kinestezică
Ziua cu numărul trei am dedicat-o mişcării, prima activitate fiind desenarea propriului corp şi notarea procentului utilizării fiecărei părţi a corpului cât şi o discuţie deschisă despre ce sporturi practică participanţii şi ce sporturi ar dori să practice pe viitor.
Pentru a-i ajuta să iasă din zona de confort, am făcut un energizer numit "Salată de fructe", unde toată lumea trebuie să-şi schimbe locurile în aşa fel încât fiecare dintre ei să stea lângă o persoană pe care nu o cunoaşte prea bine.
A doua activitate a fost învăţarea a două dansuri, unul polonez şi unul grec. S-a văzut pe faţa tuturor că asta e ziua lor preferată şi încet, încet am putut observa cum participanţii scapă de timiditatea şi se simt în largul lor.
Inteligenţa Muzicală
După cum îi spune şi numele, am făcut activităţi legate de muzică, prima fiind identificarea a cât mai multe instrumente dintr-un cântec, apoi scrierea a trei cuvinte de persoană, pe care le-am amestecat şi le-am înapoiat elevilor, ei fiind rugaţi să creeze trei-patru versuri cu cuvintele respective dar şi sunete, folosindu-se de obiecte uzuale găsite prin cameră.
A doua activitate a fost împărţirea în grupuri de doi, unul dintre ei fiind legat la ochi şi încercând să urmeze semnalele sonore ale partenerului în curtea liceului.
Inteligenţa Interpersonală
Pentru elevii noştri, ziua cu numărul cinci a început cu alţi doi străini, şi anume Martha şi Jamal, lideri de tineret din Norvegia, care au venit în România să pregătească un proiect de voluntariat în parteneriat cu noi.
După ce am făcut cunoştinţă, am făcut ceva joculeţe pentru a scăpa de timiditate, iar apoi am continuat cu o metodă foarte bună prin care elevii au interacţionat şi anume "Teatru în imagini", unde am ales subiectul bullying-ului. Cinci elevi au încercat să reproducă o imagine cât mai clară a ceea ce înseamnă fenomenul bullying-ului, i-am rugat să "îngheţe" într-un tablou expresiv pe care cei din public au trebuit să-l modifice în aşa fel încât, la sfârşit, imaginea să se schimbe, problema să fie soluţionată.
Inteligenţa Spirituală
Inteligenţei spirituale i-a fost atribuită o zi specială, duminică, aniversarea de zece ani a asociaţiei când am putut observa cu adevărat că munca noastră a dat roade, câţiva elevi au venit din timpul lor liber pentru a continua procesul de dezvoltare personală. Am vorbit mai pe larg despre ce înseamnă voluntariatul şi cum te ajută să te dezvolţi spiritual.
Prima activitate a fost descoperirea întrebărilor sau dilemelor din interiorul nostru, la care nu avem un răspuns şi dezbaterea lor. Am fost încă o dată uimiţi de profunzimea întrebărilor pe care le-am auzit.
A doua activitate a fost găsirea a zece întrebări pe care participanţii au trebuit să le adreseze voluntarilor cu experienţă.
Inteligenţa intrapersonală
Prima activitate din ziua cu numărul şapte a fost scrierea unei frici şi a unui erou din copilărie, ca mai apoi fiecare dintre elevi să meargă prin cameră şi să descopere ceea ce au scris ceilalţi fără a folosi cuvinte.
A doua activitate a fost ascultarea unei poveşti pe care participanţii au trebuit s-o recreeze pe hârtie folosind doar simboluri şi linii, hârtiile au fost amestecate şi apoi înapoiate elevilor pentru a încerca să reproducă ceea ce văd pe hârtie şi a încerca să identifice cine a scris povestea. Această activitate a fost pe placul tuturor şi ne-am gândit să continuăm după aceleaşi reguli cu o poveste personală.
Inteligenţa naturalistă
Prima activitate a penultimei inteligenţe abordate, a fost o discuţie deschisă despre supravieţuirea în natură, cum am făcut-o noi şi cum cred că s-ar descurca ei.
După un energizer, am continuat cu a doua activitate, un colaj şi o prezentare în echipe, despre cum ar putea ei transforma şcoala într-o instituţie ecologică şi oraşul într-o comunitate ecologică, fiind definită o activitate de curăţare a oraşului de gunoaie.
Inteligenţa logică
Ultima inteligenţă a programului a fost întâmpinată cu puţin scepticism de către elevi, crezând că vom face o oră de matematică, dar sprea uimirea lor am început cu zece întrebări amuzante de logică pentru a se relaxa, urmat de un joculeţ în care i-am rugat să facă un cerc din doisprezece scaune, câte unul pentru fiecare elev, să le încline pe picioarele din faţă şi să le pună în echilibru fără a se folosi de alte obiecte din cameră.
A doua activitate a implicat împărţirea în două echipe şi crearea unei idei de afacere socială, folosind inteligenţele pe care le-au învăţat şi talentele pe care le deţine fiecare dintre ei, pentru a produce venituri prin care să amenajeze un parc în cadrul şcolii.
După nouă zile obositoare, dar plăcute, vă pot spune că meseria de profesor nu e uşoară, dar cu abordarea corectă te poţi distra şi învăţa în acelaşi timp şi chiar poţi avea o sală liniştită, contrar părerilor generale că tinerii de azi nu îşi respectă profesorii şi fac gălăgie.
Cu fiecare zi am simţit că mă apropii mai mult de elevi, am observat cum timiditatea şi temerile au dispărut şi cum au început să ne considere mai mult prieteni şi mai puţin profesori.
Având în minte prima zi de activităţi, după o analiză a tot ce am făcut, pot să spun că sunt fericit că am reuşit să facem o mică schimbare în viaţa a mai bine de 15 tineri şi am reuşit să-i învăţăm câteva lucruri care cu siguranţă o să-i ajute pe viitor.
Şi eu, dar şi Nikolia, sperăm să mai putem lucra cu aceşti minunaţi elevi şi poate, să-i ajutăm şi mai mult în ceea ce au nevoie.
Scris de Florin Păduraru
În perioada 25 februarie - 6 martie 2019, am desfăşurat în cadrul Liceul Tehnologic "Petru Rareş", un program pilot de dezvoltare a inteligenţelor multiple prin metode de educaţie nonformală, în rândul elevilor instituţiei. Programul s-a desfăşurat în limba engleză şi s-a adresat unui grup de 15 elevi ai liceului. În fiecare zi, în intervalul 12:00 - 14:00, în sala Bibliotecii, a fost abordată o inteligenţă, tinerii având oportunitatea să-şi dezvolte abilităţi, cunoştinţe şi atitudini utile în procesul de dezvoltare personală.
Programul de dezvoltare a inteligenţelor multiple prin metode non-formale este un rezultat al proiectului Erasmus+ KA2 "Sharing Our Treasures for a Better Future", coordonat de Şcoala Varlaam Mitropolitul, în parteneriat cu instituţii şi organizaţii din 7 ţări.
Printre facilitatorii activităţilor, s-au numărat lucrători de tineret şi voluntari din Grecia şi Norvegia, prezenţi în Târgu Frumos prin diverse programe co-finanţate prin programul Erasmus+, al Uniunii Europene.
Post a Comment