• Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post

EcoAgriNet: Training în agricultură ecologică

În perioada 24-27 aprilie, 2 reprezentanţi ai SUPER TINERI ASIRYS, au urmat un curs de formare în domeniul agriculturii ecologice, în Chişinău, Republica Moldova. Trainingul face parte din proiectul: "Reţeaua transfrontalieră pentru agricultura ecologică - EcoAgriNet 2", fiind a doua etapă de formare de specialişti în agricultură ecologică, şi este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ucraina - Republica Moldova. 

Trainingul a început cu o sesiune dedicată planului de afaceri. Ni s-au prezentat aspecte generale legate de opotunitatea economică şi planificarea afacerii. O observaţie interesantă a fost legată de analiza SWOT, şi anume că punctele slabe ar trebui să reflecte nevoile de finanţare, iar riscurile trebuie să aibă menţionate măsuri de prevenire/diminuare.

Alte sesiuni au fost despre marketing. Trainerul, o doamnă pregătită în SUA, a început cu un brainstorming despre ce înseamnă marketing, sintetizând faptul că nu avem nevoie de o definiţie de o pagină, ci tot ce am menţionat noi, e parte a marketingului: piaţa, vânzare, promovare, reclamă, ambalaj, monitoring... dar, tot ea a concluzionat faptul că marketingul e despre cum să spui o poveste. Niciodată nu o să reţinem principiile şi definiţiile, ci poveştile.

Ne-o oferit şi câteva exemple. Un student din Olanda, sărac, îşi dorea să se lanseze în afaceri. A împrumutat 1 milion de sticle de apă minerală şi a rugat un navigator să le treacă peste Ecuador. A modificat eticheta, a crescut preţul cu 1 euro, spunând că produsul a trecut prin Ecuador şi de fapt, a vândut povestea. A reuşit să vândă fiecare sticlă, câştigând 1 milion de euro. Aceasta este o poveste adevărată.

Apoi am avut un studiu de caz. Echipa ASIRYS a primit ridichea (neagră şi roşie) şi a fost nevoie să realizăm o prezentare a acesteia astfel încât să convigem potenţialii clienţi să cumpere de la noi. 

De ce să consumi ridichi? 
Eu aş realiza din scârţ, diverse organe ale corpului uman pe care le-aş aşeza în jurul sau chiar pe tarabă. Atunci când un client s-ar apropia, i-aş explica cum poate ajuta consumul de ridichi, în combaterea diverselor boli. De asemenea, aş oferi opţiunea clientului de a-şi prepara sucul, chiar la piaţă. De exemplu, 6 linguri de suc de ridiche ajută la eliminarea pietrelor de rinichi. Vom oferi bileţele cu reţete despre cum se poate folosi ridichea in tratarea diverselor afecţiuni. 

Ceilalţi participanţi au avut sfecla roşie şi ţelina.

După acest exerciţiu, trainerul a insistat pe beneficiile consumului de produse ecologice, atât pentru producători, cât şi pentru consumatori. Se pare că în SUA, în ultimii 2 ani, pieţele de fermieri au crescut de 10 ori. Cel mai bun argument pentru a convinge un consumator să aleagă produsele eco, este sănătatea!

Concluzia, a fost că e important să înţelegem noi, ca formatori, cât de bine e să consumi produse ecologice, să le căutăm şi să le consumăm, şi apoi să promovăm acest lucru în comunităţile noastre.

Apoi am aflat despre situaţia agriculturii ecologice la nivel european. Se pare că România este pe antepenultimul loc, urmată de Moldova şi Ucraina. Cea mai ecologică ţară în domeniul practicilor agricole este Liechtenstein. Totuşi, conform #IFOAM, #România a fost desemnată în 2013 ca ţara anului la #Biofach (cea mai mare expoziţie de produse organice, fiind reprezentată de 55 de întreprinderi)." 

O altă activitate interesantă a fost să ne gândim cum să educăm copiii în spiritul ecologic, să aleagă şi să mănânce mâncarea sănătoasă. Ideea echipei noastre a fost să amenajăm un parc tematic pe această temă. 

Dl. Vitalie Cimpoieş, coordonatorul proiectului, a susţinut de asemenea câteva sesiuni foarte interesante, despre bunele practici în domeniul agriculturii, dar şi despre cum a fost structurat proiectul pentru a continua reţeaua creată în 2011. De asemenea, a atras atenţia asupra faptului că, de exemplu, la nivelul Moldovei, 12 000 de gospodării ţărăneşti, îşi otrăvesc, mai mult inconştient producţia şi a pus accent pe faptul că e nevoie de informarea micilor fermieri sau ţăranilor despre beneficiile practicării agriculturii ecologice. Prezentarea dl. Cimpoieş s-a încheiat cu o activitate,  a trebuit să realizăm designul cursului pe care toţi formatorii îl vor susţine în propriile comunităţi, pentru fermieri.

 Duminică a fost ultima zi, dl. Borin Boincean a prezentat "Principiile Agriculturii Ecologice", vorbindu-ne de managementul buruienelor şi despre alte lucruri foarte interesante în domeniu. 

În timpul nostru liber, pe cont propriu, am reuşit să ajungem la cea mai mare cramă din lume, situată la Mileştii Mici. În 2007 aceasta a intrat în cartea recordurilor pentru cea mai mare colecţie de vinuri (2 milioane). E interesant, că tot în Moldova, găsim şi Cricova, tot o cramă faimoasă, de 140 km. Cu siguranţă Moldova poate deveni lider mondial în producerea de vinuri, cu aşa patrimoniu! 

Per ansamblu, participarea la trainingul EcoAgriNet 2 a reprezentat pentru ASIRYS, o experienţă valoroasă. Nu doar că vom implementa cele învăţate în comunitatea noastră - Tîrgu Frumos şi zona limitrofă, dar vom crea proiecte noi pentru educarea consumatorilor în spiritul ecologiei.

Mulţumim Asociaţiei Cutezătorul şi dl. Vitalie Cimpoieş pentru invitaţia în proiect.

Niciun comentariu