Testimonial Andreea Creţu
Ca în fiecare zi, intru pe diferite siteuri pentru a afla noutăţile. ASIRYS - Tîrgu Frumos... hmm, interesant! Intru şi văd fotografii de la trainingurile şi evenimentele precedente. Exact ce căutam pentru a renunţa la monotonia ce mă înconjoară!
ASIRYS a început din dorinţa de a schimba comunitatea în favoarea tinerilor. Înainte de a exista Asociaţia ASIRYS, oraşul era un loc singur în care toţi făceau lucrurile într-un stil propriu. Acum, ne putem mândri de faptul că există un grup de omuleţi care vor să transforme oraşul într-un loc pe care-l pot numi „acasă”.
Primul proiect la care am participat a fost „Dansez cu implicare” şi de atunci am fost învăluită de frumuseţea voluntariatului. În cadrul proiectului am cunoscut tineri de vârsta mea, mi-am făcut noi prieteni, am învăţat că este important lucrul în echipă şi mi-am dezvoltat abilităţile de comunicare, acum reuşind să ţin un discurs în faţa multor persoane fără teamă de a da greş.
Am continuat apoi cu proiectul „Mesageri împotriva discriminării”. Pe lângă abilităţile dobândite la proiectul anterior, în acesta am învăţat că nu contează ce culoare avem, ce limbă vorbim sau cât de bine suntem pregătiţi într-un anumit domeniu deoarece toţi suntem egali. Ideea de bază a proiectului a fost combaterea discriminării romilor şi a ruşilor lipoveni. După ce s-a terminat proiectul am continuat să ţin legătura cu ceilalţi prieteni mesageri.
Cel de-al treilea proiect a fost „Şcoala Nonformală de Antreprenori Sociali”. În cadrul acestui proiect am învăţat cum trebuie să fie un antreprenor de succes (ce abilităţi trebuie să aibă, chiar şi cum trebuie să se îmbrace sau să mănânce), cum îmi pot dezvolta o afacere pornind de la ceea ce îmi place să fac, cum să organizez evenimente, am reuşit să îmi împlinesc visul de a fi redactor (pe site-ul asociaţiei). În urma analizării comportamentului tinerilor, am realizat că mulţi dintre noi au spiritul unui antreprenor social, însă mulţi se tem de eşec, iar din cauza asta renunţa la visul pe care îl au.
Acum, pot spune cu convingere că am făcut alegerea potrivită când am ales să devin voluntar deoarece fac ceea ce îmi place şi acumulez experienţa şi dobândesc abilităţi care îmi vor fi de ajutor în viitor. Am decis să fiu voluntar deoarece vroiam să scap de timiditate, să cunosc alţi tineri de vârsta mea, să învăţ să coordonez un grup şi să fiu eu însumi!
Dacă încă nu ştiţi cum s-a fondat Asirys, o să vă spun câte ceva. S-a fondat în anul 2009 (deşi activităţile au început din 2008) la iniţiativa preşedintelui asociaţiei, Mihaela Diana Podariu. Aceasta asociaţie a apărut deoarece tinerii aveau nevoie de un motiv ca să încerce să facă ceva pentru comunitate şi să aibă curajul să le arate şi celorlalţi ceea ce pot face. De-a lungul acestor aproape trei ani de existenţă, asociaţia a avut numeroase proiecte de succes care au motivat tinerii să se implice şi să ajungă şi ei să scrie proiecte. În prezent, numărul „super tinerilor” din oraş ajuns la peste 200.
De ce se numeşte ASIRYS „Super Tineri”? ASIRYS vine de la valorile după care ne ghidăm: atitudine, solidaritate, implicare, responsabilitate, youth (suflet tânăr) şi succes, iar „super tineri” pentru că unindu-ne forţele şi luptând pentru ceea ce vrem, vom reuşi să facem tot ce ne propunem.Prin proiectele implementate, asociaţia a dobândit abilităţi de dezvoltare personală şi profesională a voluntarilor, de scriere şi implementare a proiectelor, de organizare a evenimentelor, de mobilizare a voluntarilor.Asociaţia vrea să transmită faptul că trebuie să ai mereu un spirit tânăr, să faci ceea ce îţi place, să îi ajuţi pe ceilalţi, să fii tu însuţi, iar astfel vei putea ajunge pe culmile succesului. Obiectivul super tinerilor este să atragă cât mai multe persoane pentru a putea schimba oraşul Tîrgu Frumos într-un oraş minunat, cu spaţii verzi, spaţii de recreere, centre de cultură şi cu oameni de valoare. Toate aceste obiective vom reuşi să le îndeplinim lucrând în ehipă, implementând proiecte şi acceptându-ne aşa cum suntem. În viitor îmi imaginez că asociaţia va avea un sediu stabil, o „micuţă căsuţă” care să fie a „super tinerilor”; organizaţia va fi cunoscută pe plan naţional şi internaţional, iar numărul voluntarilor va fi mult mai mare.
... Scris de Andreea Creţu
Post a Comment