Horaţiu Mălăele în Tîrgu Frumos
Ora de economie... primesc un mesaj, iar pe furiş mă uit să văd de la cine e şi ce scrie...
- Horaţiu Mălăele vine azi la Primărie pentru o conferinţă!
- Nu pot rata asta! Vin negreşit!
- Horaţiu Mălăele vine azi la Primărie pentru o conferinţă!
- Nu pot rata asta! Vin negreşit!
“Eu ştiam că sunt un chior/ Chiar în rouă, dimineaţa,
Dar nu am spus-o tuturor ca să nu îmi amărăsc viaţa.
Ochii mari să îi casc aşa şi să îi ţin cu mâna bine,
Sunt un orb în faţa ta, care uite vezi prin mine ce e rău şi ce e bine...”
Dar nu am spus-o tuturor ca să nu îmi amărăsc viaţa.
Ochii mari să îi casc aşa şi să îi ţin cu mâna bine,
Sunt un orb în faţa ta, care uite vezi prin mine ce e rău şi ce e bine...”
În sfârşit am avut ocazia să întâlnesc una dintre persoanele valoroase ale României şi pe care o admir. În primul rând, să fac o mică prezentare a actorului pentru cei care nu îl cunosc.
S-a născut în Târgu-Jiu, pe 1 august 1952, este un actor, regizor, caricaturist şi scriitor român. Este un interpret consacrat de comedie, personajele sale sunt realizate în maniera îmbinării bufoneriei şi a comicului absurd, cu întregul subtext tragic al acestuia. "Slugă la doi stăpâni", "Operă de trei parale", ”Sinucigaşul”, ”Mincinosul”, ”Măscăriciul”, ”Pădurea nebună” sunt doar câteva dintre piesele în care a jucat actorul. De-a lungul carierei a obţinut premii precum: “Slugă la doi stăpâni – Premiul pentru cea mai bună interpretare – Galaţi, 1976”; ”Muntele – Premiul pentru interpretare, Galaţi”; ”Eulenspiegel – Premiul pentru cel mai bun actor, Piatra Neamţ”; “Unde-i revolverul? – Premiul UNITER 1998”; “Bani din cer – Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional de Comedie, Galaţi 2001”. A scris un volum intitulat “Horaţiu despre Mălăele”.
Horaţiu Mălăele a început prin a ne dezvălui puţin din CV-ul lui. Fiind întrebat cum a ajuns să fie actor, a spus că el nu s-a gândit niciodată că va fi actor pentru că în tinereţe nu îşi dorea asta, ci să dea la Facultatea de Arte Plastice, însă în timpul unei expoziţii i-au fost furate două tablouri, iar “răpitorii” i-au spus să îl contacteze pentru a vorbi în legătură cu asta. A luat legătura cu ei şi a fost recomandat celor de la actorie. Odată, fiind invitat la un spectacol de-al lui Amza Pelea, ne-a mărturisit că a căzut de pe scaun pentru că era foarte comică piesa de teatru şi a început să râdă, ca mai apoi, după ce a avut numeroase colaborări cu artistul, acesta să îi povestească despre un tânăr care a căzut sub scaun de râs, iar Horaţiu Mălăele i-a spus că de fapt, el era acel tânăr.
O altă întrebare adresată actorului a fost “Care rol v-a plăcut cel mai mult dintre toate cele pe care le-aţi jucat?”. Horaţiu Mălăele a răspuns că e o întrebare grea pentru actori deoarece atât timp cât nu le place un rol, au dreptul de a-l refuza. El a avut posibilitatea de a-şi alege rolurile, însă pe toate le-a iubit la fel. A mai spus că un rol devine un copil, iar familia trebuie să ţi-o iubeşti indiferent de ce s-ar întâmpla.
Ultima întrebare la care actorul a trebuit să răspundă a fost: “Ce părere aveţi despre tinerii care se pretind artişti?”. Artistul a spus că el nici măcar nu îi poate numi artişti pentru că artiştii rezistă în timp, însă amatorii care apar acum pe toate posturile de televiziune pot fi numiţi doar “petarde” deoarece sunt “la modă” doar două-trei zile, după care dispar la fel cum au apărut.
Horaţiu Mălăele a mai spus că un artist trebuie să îl preţuim cât timp este în viaţă, nu după ce moare fiindcă pentru el nu mai are nici o valoare când este în pământ. Un actor trebuie să fie iubit de fani ca să poată da ce are mai bun din el pe scenă.
La sfârşit, artistul Horaţiu Mălăele a recitat o poezie a lui Emil Brumaru special pentru târgoveţi, a susţinut un monolog despre viaţă şi ne-a spus: “Vă mulţumesc pentru răbdare şi vă invit ca în continuarea vieţii dumneavoastră să râdeţi, pentru că râsul este muzica sufletului, să vă jucaţi, este secretul tinereţii, să citiţi, este fântâna înţelepciunii, să gândiţi, este izvorul puterii, să fiţi calmi, este calea spre fericire, să fiţi buni, este cheia succesului şi să iubiţi... este raţiunea de a trăi...”... şi bineînţeles nu puteau lipsi autografele şi nenumăratele poze cu artistul!
Horaţiu Mălăele a fost de acord că în curând să susţină un spectacol la Casa de Cultură “Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos.
Vă aşteptam cu nerăbdare şi vă mulţumim pentru faptul că aţi acceptat invitaţia de a participa la o conferinţă cu cetăţenii în oraşul nostru, pentru că ne-aţi răspuns întrebărilor şi pentru că arătaţi cu adevărat care sunt valorile românilor, domnule Horaţiu Mălăele!
Articol scris de Andreea Creţu
Articol scris de Andreea Creţu
Post a Comment