Unconventional ways in traditional arts
“Unconventional Ways in Traditional Arts” a fost primul schimb de tineri în care am folosit în comunicare doar limba engleză. Cei 20 de participanţi (câte 5 din fiecare ţară) au dobândit cunoştinţe despre cultura, arta şi tradiţiile celor 4 ţări participante (România, Turcia, Italia şi Lituania), dezvoltându-şi cultura generală, abilităţile de comunicare într-o limbă străină, abilităţile de organizare de evenimente culturale, de prezentare, de relaţionare cu tineri cu identitate culturală diferită, valorificându-şi creativitatea şi devenind inovativi. Prin Unconventional Ways in Traditional Arts am realizat un flash-mob ce a reunit paşi de dans din toate cele 4 ţări participante, flash-mob pe care l-am prezentat în Tîrgu Frumos şi Iaşi.
Unconventional Ways in Traditional Arts
Schimbul de tineret s-a desfăşurat pe parcursul a 7 zile, în luna august 2011, în Tîrgu Frumos şi Iaşi.
Prima zi a schimbului de tineret a urmărit ca participanţii să se cunoască, atât la nivel personal, cât şi din prisma organizaţiilor de trimitere şi a ţărilor de provenienţă. Am realizat diverse jocuri de cunoaştere, am identificat aşteptările, temerile, contribuţiile pe care doresc să le aducă participanţii în cadrul de schimbului, fiecare grup a realizat prezentarea ţării din care provine, am discutat despre Programul Tineret în Acţiune şi despre asociaţiile participante, aflând astfel că am descoperit că pentru cei mai mulţi dintre participanţi era prima oară când beneficiau de oportunităţile oferite program.
De asemenea, am realizat un prim joc de identificare a prejudecăţilor faţă de celelalte culturi, astfel că fiecare ţară a prezentat un băiat şi o fată tipici dintr-o altă ţară (ex.: lituanienii i-au prezentat pe români). Seara s-a realizat o primă petrecere ce a urmărit cunoaşterea participanţilor, petrecere pe care am numit-o seara românească. Tot în această primă zi am discutat despre programul pe care îl vom realiza în următoarele zile şi am stabilit ca fiecare seară să fie dedicată unei culturi: luni – seara românească, marţi – seara turcească, miercuri – seara interculturală, joi – seara italiană şi vineri – seara lituaniană.
În a doua zi s-a urmărit dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi a creativităţii, cunoaşterea tradiţiilor şi a obiceiurilor ţărilor participante şi eliminarea prejudecăţilor. Participanţii au vorbit mai multe despre cultura şi zonele/regiunile din care vin, într-un mod mai inovativ, încercându-se crearea unei poveşti comune. Participanţii au avut de realizat o prezentare creativă despre ţara şi regiunea lor, prezentare care a inclus dansul şi un desen, la final am unit toate desenele, rezultând o hartă comună şi astfel o poveste comună. De asemenea, am realizat prin metoda teatru-forum câteva piese care au arătat importanţa culturii şi conservării tradiţiilor în viaţa tinerilor. În aceste piese de teatru forum, echipele au fost multiculturale, fiind permisă intervenţia publicului. O altă activitate a fost un brainstorming pentru o expoziţie, astfel că am decis să realizăm un atelier de origami şi hand-made, în cadrul căruia să realizăm lucrări pe care să le valorificăm în comunitate, printr-o campanie de fundraising destinată colectării de fonduri pentru a achiziţiona alimente pentru bătrânii de la azilul din oraş.
În ceea ce priveşte comunicarea, deşi s-au întâmpinat dificultăţi datorită nivelului minim de comunicare în limba engleză a unor participanţi, prin comunicare nonverbală, prin intermediul liderilor, participanţii au putut depăşi barierele lingvistice.
Seara s-a desfăşurat „the Turkish night”, moment în care participanţii turci au prezentat un obicei de nuntă, ne-au învăţat paşi de dans, au oferit brăţări norocoase fetelor, ne-au servit cu mâncarea şi băutura tradiţionale.
În a treia zi, pe lângă obiectivul de cunoaştere a celorlalte culturi, am urmărit dezvoltarea creativităţii participanţilor. După câteva jocuri nonformale, am mers în sala de dans, unde am realizat planul pentru flash-mobul multicultural „Unconventional Ways in Traditional Arts”. Astfel am combinat paşi de dans din toate cele 4 culturi prezente şi am realizat un colaj multicultural, care promova în mod creativ tradiţiile din cele 4 ţări. Am realizat câteva teste în comunitate pentru a vedea reacţia oamenilor şi astfel strategia pentru flash-mob a fost finalizată, urmând să realizăm colajul audio.
În a treia seară a fost organizată seara interculturală, fiecare ţară a pregătit un stand şi a prezentat diferite mâncăruri specifice ţării de provenienţă. Au urmat câteva filmuleţe şi prezentări în plen, după care o petrecere cu muzică şi dansuri din toate ţările prezente.
În a patra zi s-a urmărit eliminarea atitudinilor discriminatorii faţă de persoanele de altă etnie şi dezvoltarea creativităţii. Am început cu câteva jocuri nonformale, după care participanţii au vorbit despre voluntariat, despre experienţa pe care o au ca voluntari, am reluat mai în profunzime discuţiile despre organizaţiile de trimitere, încercând să învăţăm unii de la alţii, să descoperim metode, proiecte de bună practică. A urmat o activitate culturală (teatru, prezentare) prin care au fost abordate importanţa toleranţei, a voluntariatului, a integrării persoanelor de alte etnii în grupurilor noastre, a culturii populare; şi o emisiune, prin care participanţii în rolurile de personaje pro sau contra, au dezbătut importanţa voluntariatului şi a tradiţiilor populare. Ulterior s-a realizat un debriefing, participanţii putând pune întrebări, ridica dileme astfel încât fiecare temă abordată fiind lămurită.
Următoarea activitate a constat în prezentarea situaţiei minorităţilor din fiecare ţară, astfel am aflat că fiecare ţară se confruntă cu probleme legate de discriminare, intoleranţă şi am încercat să identificăm câteva soluţii pentru a crea o lume mai deschisă faţă de problemele minorităţilor.
Seara s-a desfăşurat “the Italian night”, în cadrul căreia am învăţat noi jocuri şi am realizat karaoke în limba italiană.
A cincea zi a reprezentat ziua în care am urmărit dezvoltarea spiritului de echipă, dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale, promovarea diversităţii culturale, dezvoltarea abilităţilor de comunicare în cadrul unui grup multicultural. Astfel că prima activitate a fost să realizăm un „hunt list”, în echipe variate.
Activitatea de „hunt-list” a fost urmată de un eveniment de tipul atelier hand-made, în cadrul căruia pe lângă realizarea pieselor de origami, am discutat despre importanţa voluntariatului şi am organizat o scurtă campanie de fundraising pentru a ajuta câteva bătrânele de la azilul din Tîrgu Frumos, pe care le-am vizitat, dăruindu-se câte o sacoşă de alimente din banii pe care i-am strâns din donaţiile cetăţenilor. Campania de fundraising a folosit piesele de origami realizate în cadrul atelierului, pentru a le expune în comunitate şi pentru a oferi oportunitatea tinerilor participanţi de a experimenta toleranţa, de a-şi dezvolta spiritul antreprenoarial în domeniu social, de a promova voluntariatul, de a ajuta fără a aştepta nimic în schimb.
A urmat seara lituaniană, în cadrul căreia am degustat specialităţi din Vilnius, am aflat mai multe despre tradiţiile şi obiceiurile liatuanienilor, am participat la jocuri specifice Lituaniei şi de asemenea am dansat, realizând şi o repetiţie pentru evenimentul din următoarea zi.
A şasea zi a fost ziua dedicată evenimentului multicultural. Metoda folosită pentru a promova tradiţiile într-un mod neconvenţional a fost flash-mobul. De comun acord am ales ca să realizăm flash-moburi în Iaşi pentru că este un oraş plin de istorie, capitala culturală a României, iar vizibilitatea de care ne-am bucurat a fost mai mare. După câteva energizere, grupul s-a îndreptat spre Iaşi, unde a realizat 6 flash-moburi, în 6 locuri publice: Piaţa Unirii, Bulevardul Ştefan cel Mare, Palatul Culturii, gară, Copou, Mall Moldova. De am asemenea am vizitat câteva din monumentele istoric şi zonele de interes din Iaşi.
Seara ne-am întors în Tîrgu Frumos şi tot grupul a mers la o petrecere organizată în comunitate.
În a şaptea zi am urmărit să consolidăm relaţiile dintre participanţi, astfel că am realizat o ieşire în oraş, cu toţi participanţii. A urmat o sesiune de evaluare, participanţii ne-au dat feedback, s-au realizat testimoniale, s-a discutat în plen ceea ce a fost bine şi ceea ce trebuie îmbunătăţit în schimburile de experienţă viitoare. Seara a fost ultima petrecere, toţi s-au decis să nu doarmă, să petreacă împreună ultima seară, mai ales că unii dintre participanţi au plecat luni dimineaţă, la ora 4 a.m.
Post a Comment