• Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post
  • Image from post

Primăria Voluntară

Să facem un test. La ce vă gândiţi când auziţi "Primăria Voluntară"?
...........................................

Poate că la faptul că politicienii s-au hotărât să devină voluntari... sau poate nu?!

Să vă povestim la ce ne-am gândit noi! Totul a pornit de la o problemă conştientizată: noi tinerii suntem reticenţi la subiectele politice, ceea ce se traduce prin neimplicarea în viaţa politică. Motivele sunt cât se poate de diverse, nu are rost să le detaliem, suntem siguri că cititorii le pot descrie amănunţit.

Pornind de la problema sus-menţionată, am ajuns la mai multe probleme: sociale, culturale, economice etc. Şi-atunci ni s-a părut interesant să aflăm cum ar rezolva copiii şi tinerii voluntari sumedenia de probleme comunitare care intră în responsabilitatea unei primării! Care sunt soluţiile lor pentru şomaj, pentru infrastructura deplorabilă, pentru cultura "piţi & coca" etc. etc.

După ce ne-am chinuit neuronii, profitând în acelaşi timp că suntem voluntari, într-un An Internaţional al Voluntariatului, am găsit soluţia: Primăria Voluntară! Iar în soluţia noastră au crezut cei de la Tineret în Acţiune, Acţiunea "Iniţiative ale Tinerilor", bucurându-ne în acelaşi timp şi de sprijinul Comisiei Europene şi obţinând un buget de 5950 de euro.

Dar ce presupune concret proiectul?
O să fim succinţi - momentan, urmând să dezvoltăm în alte articole fiecare etapă a proiectului.

Prima etapă
: un concurs adresat copiilor din Tîrgu Frumos, cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani (clasele V-VIII), ce vor trebui să realizeze un colaj pe tema:

„soluţii voluntare pentru dezvoltarea oraşului Tîrgu Frumos

Colajele pot fi din realizate din fotografii, tăieturi de ziar/reviste, materiale reciclate, carton, plastic, pot fi colaje de melodii, filme, poezii, un colaj-eseu... nu există limite. Copiii care vor realiza primele 60 cele mai creative colaje, ce respectă tema, vor avea şansa de a participa la cursul de formare: "Super-Politicienii Voluntari".

Colajele se depun la voluntarii noştri (în format fizic sau pe CD, până pe data de 3 iunie 2011, ora 18.00, în faţa Şcolii Garabet Ibrăileanu). Pentru a realiza selecţia celor mai reuşite colaje, vom realiza o expoziţie stradală, unde chiar şi cetăţenii vor putea vota cele mai interesante soluţii.

A doua etapă este cursul, care e structurat pe 8 module şi se va derula pe parcursul vacanţei de vară. Vor fi 12 formatori, un coordonator şi un îndrumător. Să nu vă imaginaţi că va fi un curs, unde vine un prof şi predă,
iar copiii trebuie să scrie... nu nu... Va fi cu totul nonformal! Copiii, sub îndrumarea formatorilor, se vor juca inteligent, învăţând să aibă mai multă încredere în ei, să vorbească fără teamă în faţa unui grup mare, să aprecieze munca, să fie activi, să aibă argumente, să gândească proactiv... Vom realiza activităţi practice, vizite în diverse instituţii, acţiuni de voluntariat etc.

După curs, va urma campania electorală. Oricine din grupul celor 60 de copii va putea candida la noua Primărie Voluntară. Se vor forma partide, se vor face liste... exact după modelul alegerilor locale. În final, vor fi aleşi un primar, un viceprimar şi 16 consilieri, fix după structura Primăriei Tîrgu Frumos.

Apoi, după alegeri, cei 18 tineri vor trebui să realizeze acţiunile promise în campania electorală, deci vor trebui să aibă grijă ce promit, ca să poată realiza ulterior... altfel riscă să-şi piardă statutul.

Şi aşa, acumulând experienţă, formatorii şi membrii Primăriei Voluntare, vor merge într-o tabără la munte, unde vor realiza "Planul strategic de dezvoltarea a oraşului Tîrgu Frumos în viziunea Primăriei Voluntare".

Iar când ne vom întoarce,
vom prezenta cu toţii - mici politicieni şi tineri formatori (toţi voluntari), în cadrul unei conferinţe, acest plan ce va întruni soluţiile noastre la problemele comunitare. Va o ocazie bună pentru micii reprezentanţi ai Primăriei Voluntare de a-şi exprima opiniile aşezaţi la aceeaşi masă cu reprezentanţii Primăriei Tîrgu Frumos.

Acestea fiind spuse, aşteptăm cât mai mulţi copiii să aplice la proiect! Iar dacă doriţi să ne sprijiniţi, contactaţi-ne pe supertineri@yahoo.com sau pe pagina de facebook: www.facebook.com/ASIRYS. Cum? Rămâne să decideţi dumneavostră, în funcţie de resursele de care dispuneţi.

... Scris de Mihaela Diana Podariu
(Coordonator ASIRYS)

6 comentarii

Alexandra Matache spunea...

Foarte interesant proiectul ca toate celelalte de altfel dar de ce numai tineri pana in 15 ani?? Mi-ar placea sa incerc si eu, desi nu stiu daca pana la final, ce-i drept.
Oricum felicitari!!!

ASiRYS spunea...

Mulţumim Alexandra! Până acum n-am mai implicat acest grup ţintă şi ni se pare o provocare, mai ales că formatorii vor fi elevi de liceu şi studenţi. Însă dacă vei dori, vei putea participa la sesiunile de pregătire ale formatorilor. O să anunţăm pe blog când vor fi. Apoi, depinde de tine... dar să ştii că ne dorim voluntari, cel puţin în rândul formatorilor, care să se implice până la final.

Anonim spunea...

l'am mai auzit si la radio proiectul acesta ...deci nu e creatie proprie...:)

ASiRYS spunea...

Da... aşa e, s-au mai făcut simulări de primării, de parlamente etc. însă doar pentru câteva zile şi erau altfel structurate. Proiectul nostru presupune un proces mai îndelungat, presupune elaborarea unui plan strategic de dezvoltare comunitară, participanţii vor învăţa să comunice şi vor realiza activităţi concrete pentru comunitate. Oricum e interesant de făcut o comparaţie cu alte proiecte pe aceeaşi temă.

aha... spunea...

Este super proiectu...bv voua...imi pare bn ca am aflat si eu de el...

ASiRYS spunea...

Mulţumim! Înscrierile s-au prelungit până vineri, 10 mai; prin urmare dacă doreşti să te înscrii te aşteptăm vineri la ora 18,00, în faţa Şcolii "Garabet Ibrăileanu" cu un colaj.